- Štítky blogu
- spa ceylon
- prirodna kozmetika
- prirodne ingrediencie
- ayurveda
- zelene principy
- ajurvéda
- srí lanka
- cejlón
- ajurvedska kozmetika
- ajurveda
- kozmetika na tvar
- blog
- pôžitok
- tea tree
- prirodne
- balzamy
- joga
- slon
- čaj
- cejlónsky čaj
- čierny čaj
- anna onderkova
- bylinný čaj
- záchrana slona cejlonskeho
- kozmetika z kurkumy
- šťastie
- happy
- roll-on
- turmeric
- kurkuma
- kozmetika s kurkumou
- tvarova joga
- caj
- biokozmetika
- ambasadorka
- valentín
- neem
- kadidlo
- eko
- bio
- eco
- svetovy den slonov
- kokos
- svetovy den kokosu
- páv
- peacock
- frankincense
- virgin coconut
- škorica
Potrebujete poradiť?
Čo všetko dokáže priam zázračný kokos?
2. september - Svetový deň kokosu Kokosové palmy sa nazývajú aj stromy života. Kolísajúc sa vo vetre sú pre väčšinu Európanov spoločne s pieskovými plážami symbolom exotiky. Pre domorodcov však majú v prvom rade praktický význam.
Kokosová palma obohacuje kuchyňu, slúži ako stavebný materiál a jej plody po spracovaní v rámci kozmetického priemyslu skrášľujú pokožku aj vlasy. Možnosti využitia sa zdajú byť nevyčerpateľné. Ale poďme pekne po poriadku! Paliem je, samozrejme, veľa rôznych druhov, ale práve kokosovník obyčajný, ľudovo nazývaný aj kokosová palma, patrí medzi najznámejšie. Až tak, že 2. septembra má svoj „Svetový deň kokosu“. Na Srí Lanke musíte nevyhnutne ochutnať kokosovú vodu z čerstvých oranžových kokosových orechov nazývaných „king coconut“. Predávajú sa popri ceste prakticky všade. Predajca ostrou mačetou odsekne vrch kokosového orecha a sladučkú šťavu vypijete s pomocou slamky. Kokosová voda (nemýľte si ju s kokosovým mliekom) je bohatá na enzýmy, vitamín C, minerálne látky ako horčík, draslík a stopové prvky ako selén a zinok. Výborne sa preto hodí na horúce dni, keď sa človek nadmerne potí, v rámci doplnenia nedostatku minerálnych látok. Je takisto prevenciou dehydratácie (aj v prípade cestovateľskej hnačky). Poslúži ako izotonický nápoj práve pre obsah minerálov, najmä draslíka. Kokosovú vodu odporúčajú ajurvédski lekári piť napríklad aj pri ochoreniach močového mechúra či obličkových kameňoch, glaukóme alebo sivom zákale. V Ázii ju vo zvýšenej miere pijú tehotné a dojčiace ženy. Kokosové mlieko sa na rozdiel od kokosovej vody získava z dužiny zrelých kokosových orechov. Pri zrení sa podiel kokosovej vody zmenšuje. Kokosové mlieko a kokosová smotana sa líšia len obsahom tuku. Kokosová smotana obsahuje menej vody, takže má vyšší obsah tuku a krémovú konzistenciu. Ak necháte kokosové mlieko odstáť, po tom, čo sa oddelí voda, odoberiete tukovú vrstvu a získate tak kokosovú smotanu. Kokosová múka je bezlepkový prášok zo sušenej dužiny kokosového orecha. Možno ňou v mnohých prípadoch nahradiť pšeničnú múku. Výrazne zvyšuje obsah vlákniny a rastlinných bielkovín v jedlách. Aj dĺžka pečenia je kratšia ako pri pšeničnej múke. Pri výrobe cesta však treba navýšiť počet vajec a vody - kokosová múka totiž veľmi absorbuje tekutiny. ![]() Kokosový/palmový sirup sa získava narezaním palmového kvetu, z ktorého nektár vteká do pripevnených nádob. Za čerstva je nealkoholický, ale keď sa nechá skvasiť, chuťou pripomína víno, hovorí sa mu „toddy“. Destiláciou z neho vzniká „arak“ (33 % alkoholu), ktorý sa na Srí Lanke často pije zmiešaný s kolou a v turistických baroch sa používa do koktejlov. Je to srílanský národný nápoj pre tých, čo majú dobrú pečeň. Predávajú sa svetlé aj tmavé druhy araku, niektoré chuťovo pripomínajú až rum. Palmový sirup, resp. nektár, je na Srí Lanke známy pod názvom „treacle“ a používa sa ako sladidlo. Niekomu môže pripomínať javorový či agávový sirup. Varením sa z tejto melasy získa kokosový/palmový cukor známy ako „jaggery“. Sirup, cukor či kokosové víno sa nezískavajú len z kokosovej palmy, na Srí Lanke sú známejšie z kithulovej palmy (kithul treacle, kithul jaggery). Kokosový ocot – získava sa z čerstvého nektáru kvetov kokosových paliem. Po prirodzenej fermentácii a nasledujúcom zrení počas viacerých mesiacov vznikne ocot. Zákvas sa používa na urýchlenie kokosového kvasenia. Kokosový olej sa získava z dužiny kokosového orecha. Pozostáva z 92 % nasýtených mastných kyselín. Vydrží vysoké teploty bez prepálenia a pri pražení neprská. Je teda veľmi vhodný aj na teplú kuchyňu, vyprážanie a fritovanie. Na Srí Lanke sú podniky, ktoré ručne vylisujú za studena až 75-tisíc kokosových orechov denne. Šupka sa ručne odstraňuje a každý kokosový orech sa ošúpe, preto je farba oleja svetlejšia, takmer priesvitná. Olej sa používa ako základná surovina v kozmetike - do mydiel, šampónov aj krémov. Naša ajurvédska kozmetická značka SPA CEYLON používa vo svojich výrobkoch prirodzene extrahovaný, čiže za studena lisovaný panenský kokosový olej z najkvalitnejších čerstvých kokosových orechov, ktoré sa ručne zberajú v tropických záhradách Cejlónu. Obsahujú ho predovšetkým (avšak nielen ony) výrobky z radu VIRGIN COCONUT (hydratačný krém, čistiaci peeling, kondicionér na vlasy, pleťové mlieko, pleťový olej, krém na ruky atď.). ![]() Kôra kokosových orechov sa používa ako hnojivo či na kúrenie. Využíva sa aj ako prírodný repelent proti otravným komárom a dotieravému hmyzu. Stačí prihodiť zopár kokosových škrupín do ohňa. Z opracovanej škrupiny „kokosákov“ sa vyrábajú okrasné predmety a kuchynské potreby. Zmäkčené vlákna vonkajšej šupky sú vhodné na spletanie šnúrok či povrázkov, vyrábajú sa z nich metly či kartáče. Dajú sa použiť aj ako výplň do matracov. Drevo z kmeňa kokosovej palmy (ale aj iných paliem) od nepamäti slúži na stavbu domov a člnov. Z palmových listov sa robia strechy, ploty i košíky. ![]() Mimochodom, kokosový orech pláva na hladine, čo umožňuje rozšírenie kokosovníka do mnohých častí trópov. Vláknitý obal semena kokosového orecha umožňuje tejto neuveriteľne užitočnej rastline klíčiť. Slovenské zvolanie „Ty kokosss!“ sa používa v situáciách, ktoré prekvapujú až šokujú. A kokos má naozaj šokujúco všestranné využitie. Napokon, prežil vďaka nemu aj Robinson... Pozrite si naše produkty z rady VIRGIN COCONUT tu. |