Škorica je aj kontroverzná! Prečo je NAJlepšia tá cejlónska?
info@spaceylon.sk +421 918 640 557
Logo
0 ks
za 0 €
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
Nakúpte ešte za 70 € a máte dopravu ZADARMO
20.01.2021
Komentáre (1)

Škorica je aj kontroverzná! Prečo je NAJlepšia tá cejlónska?

Škoricu väčšina ľudí pozná ako voňavú prísadu do pečenia, vie sa, že znižuje cukor v krvi a chuť do jedla a v kaviarni ňou obyčajne posypú kapučíno. Zdravotné účinky kvalitnej škorice však ďaleko presahujú tieto všeobecné poznatky, navyše je škorica a škoricový olej ako neodmysliteľná súčasť ajurvédskej medicíny aj zložkou mnohých kozmetických produktov značky SPA CEYLON.


Škorica je silným prírodným antibiotikom, pôsobí protizápalovo, posilňuje imunitu. Pomáha aj pri zápche, kŕčoch, nadúvaní, predlžuje pocit nasýtenia. Najčastejšie sa vyskytuje v mletej forme ako aromatický prášok, ale dostupná je aj v tyčinkách, tzv. zvitkoch. Škorica sa totiž vyrába z vnútornej kôry škoricovníka, takže ak sa nepomelie, zvinuté usušené šúľky sú aj peknou, voňavou dekoráciou.

Existujú dva základné druhy škorice. Tá „pravá“ (Cinnamon verum alebo zeylanicum), ktorá je na Slovensku k dispozícii zriedkavejšie, je cejlónska škorica pochádzajúca zo škoricovníka cejlónskeho. Škoricovník čínsky (Cinnamon cassia) zas rastie predovšetkým v Číne a Indonézii. Oba druhy sú príbuzné, avšak cejlónska škorica je jemnejšia, svetlejšia, lahodnejšia, drahšia a má menej horkú chuť. Javí sa aj ako bezpečnejšia, pretože cejlónska škorica má nižšie hladiny kumarínu. Kumarín je aromatická látka, ktorá môže u citlivých ľudí spôsobiť poškodenie pečene. Navyše, kumarín môže reagovať s liekmi ako aspirín, ibuprofén či warfarín na riedenie krvi a statínmi na znižovanie cholesterolu. Škorica by sa preto ako korenie mala používať striedmo a s mierou. Ak používate bežnú čínsku škoricu, doprajte si maximálne jednu čajovú lyžičku denne. Cejlónskej môžete konzumovať 2,5 čajovej lyžičky denne. Tieto čísla platia pre dospelého zdravého človeka.

Kvalitná škorica rastie v juhozápadnej časti Srí Lanky. Počas návštevy ostrova môžete navštíviť „škoricové plantáže“, napríklad Cinnamon Research Station nad mestom Matara na južnom pobreží. Zber škorice obyčajne prebieha koncom apríla alebo v máji. Musí byť až po sezóne kvitnutia (január až marec), pretože počas kvitnutia je kôra škoricovníka pritesná a tvrdá, ťažko sa odstraňuje.

Najprv sa odrežú vetvičky škoricovníka, ktoré rastú v hustých trsoch. To možno urobiť, až keď má škoricovník približne 2,5 roka. Po prvom odrezaní ho už možno takto „zberať“ každých 6 mesiacov. Zo suchých lístkov sa vyrába škoricový olej (leaf oil, čiže olej z listov). Drahší a kvalitnejší je však škoricový olej, ktorý sa destiluje z kôry (bark oil).

Zberači obyčajne začínajú o piatej, šiestej ráno, neskôr je už v tejto tropickej krajine veľmi horúco. Ráno stromy nie sú ani také vysušené. Odrezané vetvičky sa umyjú pod vodou, aby sa z nich odstránili nečistoty. Následne sa z konára odstráni vrchná kôra. Až potom sa opatrne šúpe spodná kôra, z ktorej vzniká známa škorica.

Kôru z nich treba odlúpnuť ešte začerstva, čo si vyžaduje veľkú zručnosť. Je totiž tenká ako papier a okamžite ju treba aj zrolovať. Zakrútené kúsky spodnej kôry sa vkladajú jeden do druhej tak, že dovnútra toho najväčšieho a najdlhšieho kusa sa vkladajú menšie. Takéto cejlónske tyčinky majú obyčajne 42 inchov, čiže palcov (čo je vyše metra, keďže jeden inch = 2,54 cm). Potom sa sušia v tieni 12 hodín. Vďaka enzýmom sa kôra pri sušení farbí do hnedočervena. V porovnaní so škoricou z čínskeho škoricovníka, ktorý má relatívne hrubú, zrolovanú kôru, zvitky jemnej cejlónskej škorice pripomínajú skôr rozrezanú cigaru. Neskôr sa, samozrejme, narežú na cca 6-8 cm dlhé kúsky, a tak sa vcelku predávajú.

Škoricu vo zvitkoch možno dlhšie skladovať, je vhodnejšia do čaju či grogu na vylúhovanie, alebo je možné ju začerstva strúhať. Mletá škorica má silnejšiu arómu, musí však byť čerstvá, preto je fajn, ak má človek pred kúpou možnosť ju ovoňať. Pomleté korenie má veľmi jemnú štruktúru, takže ho možno ľahko vdýchnuť. Niektorí ľudia, najmä astmatici či alergici sa preto ľahko pri konzumácii škorice rozkašľú. Aj pre tieto vlastnosti škorice sa kedysi internetom šírila hlúpa výzva (tzv. Cinnamon challenge): Ľudia si nahrávali na video, ako skonzumovali plnú lyžičku škoricového prášku a následne kašľali a dusili sa, čo malo byť vtipné. Hrozí však tzv. aspiračná pneumónia, zápal pľúc následkom vdýchnutia cudzieho telesa.

Toto korenie má históriu dlhú vyše 4-tisíc rokov. Možno niekoho šokuje informácia, že starí Egypťania ju používali na výrobu prípravkov na balzamovanie tiel! Používali na to oba druhy škorice – kôru cejlónskeho aj čínskeho škoricovníka. Škoricou mumifikovali svojich mŕtvych faraónov – a nielen pre krásnu vôňu. Verili v jej ochranné sily. Do západnej Európy škoricu priniesli križiaci na dochucovanie jedál a do parfumov. Odporúčala sa aj ako afrodiziakum. Škoricový prášok rozmiešaný v mlieku bol kedysi jedným z najstarších prostriedkov na dyzentériu (hnačkovité ochorenie). Škorica bola aj známym liečivom na choleru a odporúčali ju na inhalovanie pri tuberkulóze.

Na Srí Lanke kúpite dokonca aj škoricové špáradlá. Majú príjemnú škoricovú chuť a na ich obale si prečítate, že Srí Lanka vyprodukuje 90 % celosvetovej produkcie škorice. Myslia tým, samozrejme, škoricu cejlónsku. Ak porovnáte škoricu kúpenú v tamojšom supermarkete (napr. značka MAS kitchen, 60 gramov za euro) a škoricu kúpenú v Záhrade korení (tzv. Spice Garden, 200 gramov v papierovom vrecúšku stojí necelých 5 eur) v meste Matale v centre ostrova, zistíte, že tá zo Záhrady korení je jemnejšia, svetlejšia a lahodnejšia. Ale aj drahšia, samozrejme. A najlepšie je škoricu kúpiť priamo na tunajšej „škoricovej plantáži“!

U nás v SPA CEYLON nájdete organickú cejlónsku škoricu v masážnych balzamoch, energizujúcich produktoch pre kúpeľ a telo, vo výrobkoch na pokožku hlavy a vlasy či v exfoliačných prípravkoch.

 

i Účinky škorice podľa odborníkov na výživu:

  • podporuje účinok inzulínu,
  • znižuje hladinu celkového a „zlého“ LDL-cholesterolu,
  • mierne znižuje krvný tlak,
  • podporuje pevnosť cievnej steny,
  • mierne znižuje zrážanlivosť krvi,
  • antioxidačný, antibakteriálny a fungicídny (potláčajúci rast húb a plesní) účinok,
  • podporuje prekrvenie sliznice žalúdka a hojenie peptických vredov,
  • relaxačný, povzbudzujúci a prehrievajúci (škoricový olej v kozmetike, ako hrejivý vonný olej v arómolampách či arómodifuzéroch).

 i Účinky esenciálneho škoricového oleja:

  • olej žltej aj tmavožltej farby, ktorý vzniká parovodnou destiláciou listov alebo kôry škoricovníka,
  • chrípka, nachladnutie, imunita,
  • celulitída, bolestivá menštruácia,
  • posilňuje nervovú sústavu,
  • depresie, vyčerpanosť,
  • čistý olej nedávať nikdy na pleť!
Páčil sa Vám náš článok? Zdieľajte ho s priateľmi
DOPRAVA ZADARMO
pri nákupe nad 70 €

RITUÁL KRÁSY
Prekvapte svojich blízkych voňavým
balíčkom s originálnym venovaním
BEZPEČNÝ E-SHOP
Používame SSL certifikát
& nariadenie GDPR
  Kontakty
  +421 918 640 557
  info@spaceylon.sk
  SPA CEYLON - NC CENTRAL
  Metodova 6, 821 01 Bratislava
FRANCHISE - spolupráca

Prijímame online platby:
               
©2020 With LEONREA, spol. s r.o.
Výhradný distribútor SPA CEYLON na Slovensku
Vytvorené na Eshop-rychlo.skEshop-rychlo.sk