- Štítky blogu
- spa ceylon
- prirodna kozmetika
- prirodne ingrediencie
- ayurveda
- zelene principy
- ajurvéda
- srí lanka
- cejlón
- ajurvedska kozmetika
- ajurveda
- kozmetika na tvar
- blog
- pôžitok
- tea tree
- prirodne
- balzamy
- joga
- slon
- čaj
- cejlónsky čaj
- čierny čaj
- anna onderkova
- bylinný čaj
- záchrana slona cejlonskeho
- kozmetika z kurkumy
- šťastie
- happy
- roll-on
- turmeric
- kurkuma
- kozmetika s kurkumou
- tvarova joga
- caj
- biokozmetika
- ambasadorka
- valentín
- neem
- kadidlo
- eko
- bio
- eco
- svetovy den slonov
- kokos
- svetovy den kokosu
- páv
- peacock
- frankincense
- virgin coconut
- škorica
Potrebujete poradiť?
V šálke čaju na Srí Lanku? Môže za to „Ničiteľka Emily“!
Aj Lenka Filipová s gitarou spieva známy popevok: „Já odplouvám místo spánku v šálku čaje na Srí Lanku“. A cejlónsky čaj je pojem! Plantáže na svahoch Srí Lanky, ostrova v tvare kvapky pod Indiou, kedysi patrili káve. V 19. storočí sa niekdajší Cejlón dostal na vrchol svojej prosperity práve vďaka káve. Lenže po roku 1869 sa na spodnej strane kávových lístkov začali objavovať neznáme oranžovočervené škvrny. Išlo o hubovité ochorenie, hrdzu, ktorá je jednou z najhorších nákaz pre kávovníky po celom svete. Hovorilo sa jej „Ničiteľka Emily“. Po desiatkach rokov úspešného pestovania kávy táto nákaza celkom vyplienila cejlónske plantáže. Ak sa hovorí, že „všetko zlé je na niečo dobré“, vďaka tejto pohrome sa na Srí Lanke začala písať história pestovania čaju. Tá má však prekvapujúco len niečo vyše stovky rokov. Aj preto dnešná Srí Lanka nemá čajovú kultúru, obrad pitia čaju porovnateľný s japonským, kórejským či ruským. Najkvalitnejší čaj sa z ostrova vyváža a domáci obyčajne pijú palmovým cukrom presladený „prachový“ čierny čaj s mliekom. Čaj alebo bylinný nálev? Ktorý obsahuje kofeín? ![]() Čaj je omnoho viac ako jednoduchý horúci nápoj so schopnosťou uhasiť smäd. Po stáročia bol neoddeliteľnou súčasťou života a zvykov v ázijských krajinách – v rámci ich gastronómie a pohostinstva, ale aj pravidelných rituálov, až po overený prostriedok prevencie a liečby chorôb. V našich končinách nazývame čajom prakticky každý nápoj pripravený nielen z čajových lístkov, ale aj z bylín, rôznych liečiviek či sušeného ovocia a kvetov. Pravý čaj je však výlučne z lístkov vždyzeleného kríka – čajovníka. Tie ostatné by sa správne mali nazývať bylinnými nápojmi alebo nálevmi. Bylinné nápoje teda nie sú čajmi v pravom zmysle slova, lebo ich nepripravujeme z listov Camelia sinensis. Na prípravu nálevov sa dajú použiť rozličné časti iných rastlín – kôra, stonky, semená, plody, listy. Bylinné nápoje na rozdiel od čaju neobsahujú kofeín, jedinou výnimkou je cezmína paraguajská (yerba maté). Biely, čierny, zelený: Základom je jeden čajový lístok! ![]() Čaj na Srí Lanke sa pestuje prevažne v pohoriach centrálnej časti ostrova a rozdeľuje sa na tri skupiny podľa nadmorskej výšky príslušnej oblasti: dopestovaný vysoko, stredne vysoko a dopestovaný nízko. Dve každoročné monzúnové obdobia vplývajú odlišne na jednotlivé oblasti, inak tam fúka vietor, čo vytvára odlišnú mikroklímu, a tak má čaj z každej oblasti iný charakter. Hlavné typy cejlónskeho čaju sú čierny a biely a celosvetovo výbornú povesť majú najmä aromatické čierne čaje. Srí Lanka produkuje ako bývalá britská kolónia tzv. britské typy čaju, v okolí Kandy, v stredne vysokých polohách (750 až 1200 metrov n. m.) sa čajové lístky používajú najmä do zmesových čajov ako Earl Grey či English Breakfast. Z okolia Nuwara Eliya zas napríklad pochádzajú „vysoko dopestované“ čaje – aj biele čaje so striebristými končekmi, aj tradičný čierny čaj. Medzi skutočné čaje, ktorých základom sú celé, zlomky alebo veľmi malé časti lístkov čajovníka, patria biely, zelený, čierny čaj a tzv. oolong. Základom všetkých týchto čajov s jednotlivými farebnými prívlastkami je jeden a ten istý čajový lístok! Rozdiel je jedine v spôsobe jeho spracovania. Umenie čajových majstrov – ako a ako dlho fermentovať? ![]() Spôsob spracovania čajových lístkov je vlastne fermentácia (oxidácia). Je to isté štádium spracovania čaju pri konkrétnej teplote a vlhkosti, keď sa čajové lístky menia z jasnozelených na hnedé, prípadne červenočierne. Biely a zelený čaj sú nefermentované, oolong je polozelený čaj, čiže čiastočne fermentovaný a čierny čaj je fermentovaný. Fermentácia je prirodzený proces oxidácie, keď sa v čajových lístkoch za prítomnosti kyslíka mení charakter organických látok. Dá sa to vysvetliť na príklade rozkrojeného jablka, ktoré po chvíli na vzduchu začne hnednúť. Umením čajových majstrov je vhodne vyvolať a včas ukončiť fermentáciu tak, aby sa zvýraznila chuť a vôňa konkrétneho čaju. Každá čajová fabrika si toto vlastné tajomstvo uchováva. Biely čaj je nefermentovanou lahôdkou medzi čajmi, vyrába sa len vo veľmi obmedzenom množstve, ale v čajových továrňach na Srí Lanke ho kúpite (napr. pod názvom silver tips, golden tips). Listové púčiky sa odtrhávajú ešte pred rozvinutím, nechajú sa zavädnúť, čo je prvé štádium spracovania každého čaju, a potom sa sušia. Bielym sa tento čaj nazýva pre striebristo biely vzhľad lístkov a nálev z neho býva svetložltý. Čo sa týka zeleného čaju, lístky sa po zavädnutí tepelne ošetrujú, aby sa zabránilo fermentácii. Pri oolongu dôjde k fermentácii len na okrajoch lístkov a po niekoľkých hodinách sa tento proces zastaví ohriatím podobne ako pri zelenom čaji. Nuž a čierny čaj je ten, ktorého lístky stihli zmeniť farbu zo zelenej na tmavú. Aj nálev z neho je najtmavší. Okrem farby má aj iné vlastnosti a vôňu. ![]() Na zber čaju sa na Srí Lanke nepoužíva mechanizácia. Čaj tu obyčajne zberajú tamilské ženy (Tamilčania majú tmavšiu farbu pleti ako väčšinoví Sinhálčania, obyčajne sú hinduisti, prišli na ostrov z Indie). Na najlepšie druhy čaju sa zberajú iba prvé dva listy a púčiky. Pri najkvalitnejšom listovom čaji ostávajú celé listy prakticky neporušené. Čaj „broken“ je z polámaných listov, je výdatnejší a silnejší ako listový čaj. Malé kúsky listov sa označujú ako „fannings“ – drvina a najmenšie „dust“ – prach. Z nadrobno posekaných lístkov sa dá rýchlo urobiť silný nálev a najčastejšie sa používajú pri výrobe vrecúškového čaju. V mnohých medzinárodných značkách čaju sa používa cejlónsky čaj zmiešaný s čajom z iných krajín. Vždy si pozorne na obale čaju prečítajte, ako máte čaj pripraviť. Biely a zelený čaj sa nikdy nezalieva stostupňovou vodou ako čierny čaj, najčastejšie ide o 75 stupňovú vodu (biely zas vyžaduje cca 85 stupňov Celzia). Prvý nálev sa lúhuje približne 2 minúty, najmä biely a zelený čaj možno lúhovať opakovane (aj 3-4-krát) s tým, že pri ďalšom lúhovaní sa pridá 30 sekúnd až minúta navyše. Aj kvalitný čierny čaj však možno lúhovať druhýkrát! A podľa vedeckých výskumov tak svojmu telu doprajete nielen lahodnú a aromatickú, ale aj zdravotnú šálku. Pozitívnych účinkov čierneho čaju na náš organizmus je totiž viacero: udržuje zdravé srdce, znižuje riziko Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby, vzniku cukrovky, podporuje trávenie, pomáha bojovať proti rakovine, je antibakteriálny a antioxidačný, znižuje hladinu LDL cholesterolu, zmierňuje astmu, odbúrava stres, udržuje zdravú ústnu dutinu, zvyšuje energiu, udržuje zdravú pokožku aj vlasy. Ale o tom všetkom nabudúce... ![]() V SPA CEYLON vám ako čerstvú novinku ponúkame gurmánske čierne čaje v nádherných obaloch z najkvalitnejšieho organicky pestovaného a ručne zberaného cejlónskeho čaju doplnené o voňavé tóny ovocia (mango, ananás, kokos, pomaranč), vanilky, ruže, jazmínu, kardamómu, škorice a ďalších korení, ale aj bylinné ajurvédske zmesi, ktoré neobsahujú čajové lístky (sú teda bezkofeínové) – určené pre lepší spánok, relaxáciu, detoxikáciu, zmiernenie stresu či povznesenie zmyslov. Stačí si len vybrať z našej ponuky tu a – nazdravie! Foto: iStock.com, unsplash.com a SPA CEYLON |